INTERCULTURELE ZAKEN Een internationale job? Zo blijf je gezond Steeds meer mensen werken tegenwoordig internationaal. Voor velen betekent dat: veel reizen. Was je vroeger ‘onderweg’ van Leeuwarden naar Middelburg, tegenwoordig zijn zakenreizen van Amsterdam naar Mumbai of Sjanghai of uitzendingen naar andere exotische oorden meer regel dan uitzondering. Klinkt goed, zéker. Maar het merendeel van de tijd wordt ook daar gewoon gewerkt. Nou ja, gewoon… Tekst Drs. Maarten S. Bremer, directeur KIT IMC - www Bij het internationaal werken liggen een aantal valkuilen op de loer die je gezondheid en energie kunnen beïnvloeden. Wellicht kun jij je manager hiervoor behoeden? • Te veel werken Dit klinkt gek, en toch is het een reëel gevaar. Als je voor een kort project of een aantal afspraken naar het buitenland gaat, reis je bijna altijd alleen. Er is dus geen afleiding van gezin of andere sociale verplichtingen. Veel mensen gebruiken die ‘vrijheid’ om stevig door te werken, vaak met de hoop eerder klaar te zijn of om daarmee vrije tijd thuis te winnen. Want de avonden op een hotelkamer duren vaak lang. Een paar weken geleden moest ik voor een paar dagen naar New York om een training te geven. Alle tijd die ik beschikbaar had (zowel op het vliegveld en in het vliegtuig, als op de hotelkamer) was mijn laptop open en zat ik te werken. Door het tijdsverschil was ik ’s ochtends al om vijf uur wakker, en begon meteen te werken (eindelijk kon ik die stukken afmaken…). Gelukkig duurde de trip in mijn geval maar drie dagen, maar collega’s die in een buitenlands project werken, doen dit vaak drie maanden of langer. En dan is echt ontspannen (niet met je laptop op schoot) een must, net als een goed ritme. (Overigens kunnen de verleidingen van de hotelbar of daarbuiten ook een gezondheidsrisico vormen…) • Andere voedings- en leefpatronen Iedereen is wel eens ziek geworden van buitenlands eten. In Mexico noemen ze de bijbehorende ziekteverschijnselen zoals diarree en overgeven ‘Montezuma’s wraak’, en die kan er stevig inhakken. Maar die patronen verschillen ook op andere punten. 28 Een van onze interculturele interim-managers vond het tempo waarmee men in Maokko op straat liep, tijdens zijn eerste bezoek erg traag. Een paar maanden later, toen de temperatuur boven de 40 graden uitkwam, begreep hij dat tempo veel beter en paste zich ook meteen aan. Daarbij geldt dat de een beter tegen warmte of inheems voedsel kan dan de . Ken jezelf (of: ken je manager), is dan het advies. En neem jezelf in acht: doe wat bij jou past, ook al eet jouw collega die cavia (een lekkernij in Ecuador en gegrild aan het spit bij straatverkopers te verkrijgen) met veel smaak op. Als je ergens écht onpasselijk van wordt, moet je er gewoon niet zijn. Het ‘rode’ gebied erken in het buitenland kost de meeste mensen extra energie. Je communiceert in een andere taal, je ziet of hoort steeds dingen die ‘anders zijn dan normaal’, je bent veel meer op je qui-vive. Dat kost energie, en dat vergeten we vaak bij het plannen van buitenlandse zakentrips. Geef je manager de tijd om zijn energieniveau weer op peil te brengen. Die energie lekt weg op heel onverwachte punten: zo vond een van onze deelnemers het hoogst vervelend dat hij steeds in de rede gevallen werd door zijn Latijns-Amerikaanse collega. Dat vrat energie. Toen hij in een coachingsgesprek begreep dat in die regio door elkaar praten heel gewoon was, kon hij er iets relaxter mee omgaan. Daardoor kwam hij minder snel in het ‘rode’ gebied. Bij het opvoeden van jonge kinderen hanteren we allemaal de 3 R’s: Rust, Reinheid en Regelmaat. Diezelfde 3 R’s kun je je manager ook op het hart drukken: plan voldoende tijd in het reisschema om de accu weer op te laden, let op schoon voedsel (en passende leefpatronen) en werk niet te hard. En die 3 R’s moet hij toch wel kunnen onthouden ;-) < JUNI 2012 MANAGEMENT SUPPORT Pagina 35
Pagina 37Voor PDF-en, online brochures en vaktijdschriften zie het Online Touch content management beheersysteem systeem. Met de mogelijkheid voor een webshop in uw edities.
MSM0612 Lees publicatie 19Home